Saltar a continguts

Club Muntanyenc Sant Cugat

Navegació

Menú principal

RSSNotícies

12/03/2019
Curs Bàsic Inclusiu de Guiatge de Cecs per Muntanya, Cadira Joëlette i Relació Urbana i Esportiva amb Persones Cegues, Sordes i Sordcegues

 

Imatge de complement

Data: 5 al 7 d’abril de 2019
Lloc: Setcases (Girona)

Aquest és l’únic curs d’iniciació a nivell europeu que aborda aspectes bàsics de formació i seguretat en activitats en el medi natural i les ensenyances de conducció de muntanyencs cecs en el medi i d’interacció general amb persones cegues, sordes i sordcegues.
Un curs únic i imprescindible perquè el guiatge i la seguretat de persones amb o sense diversitat funcional per la muntanya no han d’estar en mans de gent voluntariosa, però sense la formació adequada.

Contingut del Curs Bàsic
El Curs Bàsic de Guiatge de Cecs abordarà principalment els següents temes:

  • Iniciació al guiatge de cecs per muntanya i a la interacció general amb persones cegues.
  • Fonaments adaptats de seguretat, organització i ús de materials adaptats en activitats a l’aire lliure, senderisme i muntanyisme.
  • Introducció al tracte urbà i esportiu amb persones sordes i sordcegues. Iniciació al coneixement de la Llengua de Signes espanyola (sords) i Llenguatge Dactilològic (sordcecs).
  • Introducció a la supervivència adaptada bàsica en baixa i mitjana muntanya.
  • Iniciació pràctica a l’ús de la cadira adaptada Joëlette.
  • Organització d’activitats esportives generals per a cecs i altres discapacitats físics, i d’expedicions i activitats especials adaptades per muntanya i medi natural.
  • El curs contempla 20 hores lectives, de les quals 13 són teòriques i 7 pràctiques.

El Projecte Eidós
Aquest curs està organitzat per l’associació Projecte Eidós. Es tracta d’una associació de recent constitució o que des de 2015 ja ha impartit 18 cursos diferents (dels nivells d’iniciació, avançat i superior). Fins aquests moments un total de 115 alumnes han rebut la formació impartida pel Projecte Eidós.
Alguns d’aquests cursos s’han portat a terme a través de la Fundació UNED.
La formació acadèmica del Projecte Eidós està dirigida per Francisco Javier Bueno Sequera.

Francisco Bueno Sequera. Director Docent.
Francisco Bueno (Madrid, 1960) és guia especialista en muntanyisme per a cecs des de 1994, coordinador tècnic del Grup de Muntanya de l’ONCE de Madrid des de 2002, professor/instructor de guiatge de cecs per muntanya de la FEDC (Federació espanyola d’esports per a cecs) des de 2000 i docent del Certificat de professionalitat Guia per itineraris de baixa i mitjana muntanya.

Ha participat en 17 expedicions amb muntanyencs cecs en diferents cims: Aconcagua, Cotopaxi, Parinacota, Kilimanjaro, Elbrus, Mont Blanc i Aneto, principalment.
Autor del Manual de Guiado de Ciegos en Montaña.

Técnicas de uso de la barra direccional y propuestas de formación para guías y montañeros ciegos (Ed. Ibersaf, 2012.) Fins a l’actualitat és l’únic manual a nivell mundial que aborda exhaustivament la tècnica de conducció de persones amb deficiència visual per la muntanya.

Suport institucional
Els cursos de formació del Projecte Eidós compten amb el suport institucional de l’ONCE, de la Conselleria de Cultura, Turisme i Esports del Govern de la Comunitat de Madrid i de les Federacions de muntanya d’Àlaba, Guipúscoa i Biscaia.

Contacte: francis.bueno@proyectoeidos.es

Annex: Cartell  (pdf 2.78MB)
Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats
© Club Muntanyenc Sant Cugat - cmsc@cmsc.cat