Saltar a continguts

Club Muntanyenc Sant Cugat

Navegació

Menú principal

RSSNotícies

15/02/2019
Magda al club de lectura del Muntanyenc de Sant Cugat

 

Imatge de complement Ampliar imatge

FONT: Blog de Marcel Albet

La trobada mensual del club de lectura del Muntanyenc Sant Cugat avui compta amb uns convidats especials, els editors del llibre Magda de Meike Ziervogel.

Maria Sempere i Manuel Gómez són l'equip sencer de Les Hores, una editorial independent de recent creació, el 2017, amb una línia editorial ben definida, al web llegim "publiquem obres d'autors catalans i traduccions que fins ara no hagin estat editats en llengua catalana. Relats amb un punt de vista singular o amb una mirada poc convencional i actual que no han trobat el seu espai en la publicació al català" El nom de l'editorial fa referència al llibre de Virginia Woolf Mrs. Dalloway, que el 2002 se'n va fer una adaptació cinematogràfica amb el nom de Les hores.

Abans de l'intercanvi d'impressions del llibre del mes els editors expliquen la gestació de l'editorial. La Maria durant deu anys va treballar a Vueling ocupant diferents càrrecs fins que va plegar. En Manuel és professor d'institut. Feia temps que volien crear una editorial, la seva voracitat lectora ho demanava. S'han inspirat i han rebut consell d'altres editors independents com Laura Huerga de Raig Verd, Aniol Rafel de Periscopi i Luis Solano d'Asteroide.

Conceben l'edició de cada títol com una peça única, trien els traductors i correctors més adequats segons els texts. La qualitat de l'edició és la seva divisa, tant en l'aspecte formal; un disseny acurat; quaderns cosits; cobertes on la identitat editorial és evident com en el contingut. Per descobrir aquells autors que els interessa publicar consulten ressenyes de revistes; blogs literaris; recomanacions d'altres autors i de lectors de confiança. Els tiratges oscil·len entre els 800 i 1000 exemplars, han publicat tretze títols, d'algun com Amor d'Hanne Orstavik va per la tercera edició. Formen part de l'associació Llegir en Català, un grup que aplega nou editorials independents que sumen esforços per a la promoció i la venda de llibres en català.

El llibre triat pel club de lectura d'aquest mes és Magda de Meike Ziervogel (Kiel, Alemanya, 1967) una autora que des del 1986 viu a Londres, on també va fundar l'editorial Peirenne Press especialitzada en literatura europea contemporània. Magda, escrita en anglès, publicada el 2013, narra la història de Magda Goebbels, l'esposa del ministre de propaganda de Hitler. Explica la relació entre una mare abusiva i la seva filla gran, i de com aquesta relació acabarà de forma dramàtica al búnquer de Hitler durant l'esfondrament del règim nazi.

El club de lectura del Muntanyenc fa deu anys que funciona. Des dels seus inicis ha estat coordinat per la Carme Rivera, durant aquest temps s'han llegit i comentat més de cent títols, s'ha brindat en cava i s'han teixit complicitats i amistats. A partir d'ara és la Carme Ruiz que continua aquesta tasca engrescadora. Pel mes de març toca llegir Sukkwan Island de David Vann, un viatge al cor de les tenebres de l'ànima humana que transcorre en una illa salvatge del sud d'Alaska. Els editors de Les Hores valoren positivament els clubs de lectors, són un bon mitjà per a la difusió de la lectura i la promoció de llibres que no han tingut la visibilitat que mereixen.

A la foto algunes de les setze dones i dels quatre homes que participem a la trobada. A segona fila a l'esquerra els editors Maria i Manuel. Goso suggerir una matèria per una possible tesi: per què la participació de dones als clubs de lectura és exageradament superior a la dels homes?

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats
© Club Muntanyenc Sant Cugat - cmsc@cmsc.cat