Saltar a continguts

Club Muntanyenc Sant Cugat

Navegació

Menú principal

RSSNotícies

05/06/2019
Joan Troyano i Domènec Miquel exploren els primers 50 anys del Club Muntanyenc

 

Imatge de complement Ampliar imatge

Article original del TOT Sant Cugat

Una quarantena de persones, entre socis històrics i expresidents de l'entitat esportiva i cultural, han assistit aquest dimarts, 4 de juny, al vespre, a la conferència 'El Club Muntanyenc i Sant Cugat. Una història paral·lela', que han ofert els historiadors santcugatencs Joan Troyano i Domènec Miquel, també socis de l'entitat local. La xerrada, que s'ha centrat en els primers 50 anys del club (1944-1994), s'ha fet a la seu del Club Muntanyenc Sant Cugat, al carrer Sant Bartomeu, 11, el mateix dia que l'Ajuntament ha anunciat que el CM Sant Cugat serà el pregoner de la Festa Major 2019. Aquesta activitat s'emmarca dins dels actes de celebració del 75è aniversari del club.

Joan Troyano, ja va escriure el llibre '50 anys del Club Muntanyenc Sant Cugat (1944-1994)'. ha iniciat la conferència repassant el que van ser els inicis de l'entitat, a partir de 1944, amb els moviments socials i polítics d'aleshores. També la posada en marxa del CM Sant Cugat, el 27 d'abril de 1944, i la inauguració de la primera seu a la plaça d'Octavià, tres dies més tard, amb Manel Farrés, que també va ser el cap del Frente de las Juventudes com a primer president, i els 19 anys que l'entitat local va formar part com a Delegació del Club Montañés Barcelonés. Ha destacat la importància de l'excursionisme, primer a Catalunya i després a Sant Cugat, i que el voluntariat "va ser un factor clau pel club". També ha destacat el binomi esports-cultura, les crisis econòmiques internes i externes i les diferents seus que ha tingut el club.

També ha assenyalat que el 1957 el club va iniciar el seu procés d'independència respecte al Club Montañés Barcelonés, fet que va assolir el 1963. Les primeres seccions que es van crear van ser la de muntanya i esquí i la primera edició de la Marxa Infantil es va fer el 1959.

Domènec Miquel, per la seva banda, ha apuntat en les seves intervencions que "entre els anys 1939 i 1951 va dominar el franquisme blau, i va ser difícil la creació de noves entitats". També ha explicat que en el seu començament, l'excursionisme a Sant Cugat no va ser gens fàcil "perquè la natura era l'enemic dels pagesos, sempre pendent de les pluges".

Per a Domènec, "el gran canvi arriba el 1960, quan es crea el barri de Sant Francesc, que triga 20 anys a omplir-se de gent, i s'instal·len a Sant Cugat dues grans empreses, la Condiesel i la Ferrer Industrial, que contribueixen a la desaparició de la pagesia". També ha dit que el primer semàfor de Sant Cugat es va instal·lar a la plaça d'Els 4 Cantons el 1963 i que el 1968 s'insta·la la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Finalment, Domènec ha dit que el 1947 hi havia 5.500 santcugatencs, pels més de 90.000 que hi ha en l'actualitat.

Joan Troyano i Domènec Miquel també han detallat que la iniciativa de crear la Festa de Tardor de Sant Cugat i de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va néixer des del Club Muntanyenc.

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats
© Club Muntanyenc Sant Cugat - cmsc@cmsc.cat