Saltar a continguts

Club Muntanyenc Sant Cugat

Navegació

Menú principal

Secció de Muntanya

Imatge de complement
Capdemunt

Nom del grup: CapdeMunt

Última actualització: 8 març de 2019

Breu descripció del grup: El grup CapdeMunt fem sortides de cap de setmana, de mitjana o alta dificultat (el nom del grup deriva de ‘Cap de setmana a la Muntanya’). Busquem fer recorreguts d’alta muntanya, mitja a vegades, exigents físicament i tècnicament. Són ascensions amb l’objectiu d’assolir cims, pels Pirineus (Aragó, Catalunya, Andorra i França), els Prepirineus i massissos singulars (com ara els Ports). Els i les participants són amants de l’alta muntanya, de camins i boscos, de valls, rius i llacs, de colls, carenes i crestes, i de les vistes vertiginoses des dels cims.

Funcionament del grup: Normalment fem una sortida al mes, el tercer cap de setmana. Alguns mesos, fem una segona sortida el primer cap de setmana. Segons la sortida, quedem entre les 7 i les 8 h, al pont del mig del Parc Central (c. Manel Farrés / c. Pere Serra). El desplaçament es fa en cotxes particulars, compartint les despeses. L’allotjament, a refugis de muntanya o albergs. Hi ha un coordinador del grup, que elabora un calendari anual de dates (coordinat amb la secció de Muntanya), i organitza una reunió anual amb la gent habitual del grup i voluntaris/es per ser vocals. Aquestes persones no són guies de muntanya, tan sols proposen i preparen les rutes, coordinen la sortida, horaris, cotxes i logística, i condueixen les excursions. També busquen l’allotjament i gestionen les reserves dels inscrits. Els i les participants són els únics responsables d’ells mateixos, quant a la seva seguretat, la interrelació amb el grup i amb l’entorn. Es pot apuntar a les sortides qualsevol persona que compleixi els requisits físics i tècnics, fent la inscripció a l’oficina en línia (a la web del CMSC) o a la recepció del Club.

Tipus de sortida: Una sortida de cap de setmana comença dissabte amb un desplaçament en cotxe que pot tenir una durada de 3 a 4 hores. Arribats al destí, fem la pujada al refugi per sopar i dormir. Si es tracta d’un alberg a peu de cotxe, es fa una excursió curta. Diumenge, sortint d’hora, es fa l’excursió principal, normalment l’ascensió a un pic. En tornar, es fa la baixada del refugi, si és el cas, i el viatge de tornada. L’alta muntanya ofereix pics i crestes, valls i llacs, colls i carenes, espais infinits... El cap de setmana permet anar a visitar muntanyes més llunyanes. Cada excursió pot tenir una durada de 7 a 8 hores, un desnivell positiu de 900 a 1200 metres i una distància de 12 a 14 quilòmetres. Caminem a un ritme adequat al terreny i a l’esforç global previst, fent aturades cada 2 hores mínim, per a agrupament i menjar (cadascú s’ha de portar el que pugui necessitar). I si el temps ho permet, caldrà una bona aturada al cim. L’arribada a Sant Cugat després del viatge de tornada està prevista cap a les 20 h.

Qui conforma el grup: A cada sortida s’hi apunten entre 8 i 12 persones, gent adulta de qualsevol edat, normalment entre 40 i 65 anys, amb una mitjana de 50 anys. Es necessita entrenament i resistència física, combinat amb experiència, tècnica i autonomia per fer rutes en terrenys salvatges, a vegades sense camí o en condicions meteorològiques exigents (pot servir d’iniciació a l’alpinisme). Es necessita habilitat per fer grimpades de baixa o mitjana dificultat i, a l’hivern, s’exigeix pràctica en l’ús del material. Es tracta d’un grup de gent variable amb un nucli de socis més o menys habituals, obert també a no socis/es.

FITXA TÈCNICA:

 • Periodicitat de les sortides: Tercer cap de setmana del mes. Alguns mesos, es fa una altra sortida el primer cap de setmana.
 • Rang aproximat de distància: Entre 12 i 14 km.
 • Desnivell positiu mitjà aproximat: Entre 900 i 1200 m.
 • Dificultat: MITJANA-ALTA i ALTA.
 • Hores aproximades de caminada per dia: Entre 7 i 8 h.
 • Preu aproximat d’una sortida: Despeses dels viatges, entre 20 i 35 €; dormir i mitja pensió, entre 30 i 40 € per dia.
 • Hora i lloc de trobada més usual: Segons la sortida, entre les 7 i les 8 h, al pont del mig del Parc Central (c. Manel Farrés / c. Pere Serra).
 • Tipus de transport més utilitzat: Cotxes particulars (despeses compartides).
 • Material recomanable a dur a una sortida: Roba segons mèteo, botes i bastons, aigua i menjar. A l’hivern amb neu: piolet i grampons, o raquetes. Amb risc d’allaus: arva, pala i sonda. A vegades: casc recomanable.
 • Tipus d’assegurança necessària: Mitja muntanya o alta muntanya a l’estiu: llicència tipus A de la FEEC o equivalent. Amb material hivernal: llicència tipus C.
 • Vocals responsables: Jesús Gracia és el coordinador del grup, del calendari de sortides, dates i vocals. Els i les vocals que defineixen i coordinen les sortides són diferents per a cadascuna.

Enllaç:  Agenda 
Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats
© Club Muntanyenc Sant Cugat - cmsc@cmsc.cat