Inici » Activitats » Curs: Entendre i gaudir de la música III (2a sessió: Gustav Mahler, Simfonia núm. 5)

Curs: Entendre i gaudir de la música III (2a sessió: Gustav Mahler, Simfonia núm. 5)

Curs: Entendre i gaudir de la música III (2a sessió: Gustav Mahler, Simfonia núm. 5)

Quan

3 de maig de 2023    
10:30 - 13:00

Tipus d'activitat

Curs de 3 sessions impartit per Rafael Esteve Alemany: abril i maig del 2023:

1) Dimecres, 19 d’abril: Richard WagnerL’Anell del Nibelung (I)

2) Dimecres, 3 de maig: Gustav MahlerSimfonia núm. 5

3) Dimecres, 17 de maig: Richard WagnerL’Anell del Nibelung (II)

Horari: de 10:30 a 13 h (amb pausa)

Preu: socis 16 € (1 sessió) i 42 € (3 sessions) / No socis 19 € (1 sessió) i 51 € (3 sessions).

ENTENDRE I GAUDIR DE LA MÚSICA

Sovint les anomenades “grans obres” del patrimoni musical són també unes grans desconegudes, i no és fins que les escoltem en profunditat que elles mateixes ens revelen què hi ha més enllà d’un títol o un fragment celebèrrim. Us proposem viatge al seu interior perquè, lluny de considerar-les inaccessibles, les puguem sentir com a plenament vitals i properes. Aquesta és la vocació amb què van ser escrites i la raó de la seva permanència.

Dimecres, 19 d’abril: Richard WagnerL’Anell del Nibelung (I)

Per entrar en aquesta altra dimensió temporal que representa el “temps wagnerià”, cal que ens oblidem de tota pressa. En aquestes dues sessions dedicades a la tetralogia  L’anell del Nibelung, donarem les claus per deixar-nos endur, comprendre i gaudir d’una immensitat que, paradoxalment, parteix de diminuts motius musicals. A més d’explicar-ne l’estructura musical i literària, així com el seu context històric, també situarem aquesta obra magna en el marc d’una sorprenent mitologia nòrdica que l’autor reconstrueix a partir dels pocs fragments transcrits d’una amplíssima tradició oral.

2) Dimecres, 3 de maig: Gustav MahlerSimfonia núm. 5

Sense les paraules i explicacions habituals que el mateix autor en dona en obres anteriors, la Cinquena Simfonia de Gustav Mahler ens situa davant l’expressió d’un gran salt vital que ens condueix dels tocs de marxa fúnebre típicament romàntics que inicien l’obra a l’esclat de llum i energia que la culmina.

3) Dimecres, 17 de maig: Richard WagnerL’Anell del Nibelung (II)

Després de mil meandres argumentals i desenes de personatges, cadascun dels quals és una peça ineludible del procés començat a L’or del Rin, arribem al final d’una saga on tota l’esplendor dels antics déus ha anat minvant per donar lloc a un nou cicle de vida.

Rafael Esteve Alemany: la seva formació i carrera artística l’han dut de l’orquestra simfònica a la docència, passant per la traducció oral i escrita especialitzada en musicologia. El 1998 va crear l’Aula Oberta de l’Escola Municipal de Música de Girona, un espai d’audició musical obert a tots els interessats independentment dels seus coneixements previs. Aquesta intenció de compartir el coneixement més enllà del pur àmbit acadèmic, s’ha consolidat com a oferta cultural de la ciutat i ha estat l’origen d’altres projectes similars guiats per la mateixa perspectiva humanística, com aquest que ofereix el CMSC.

INSCRIPCIONS