Inici » Activitats » Curs: Entendre i gaudir de la música

Curs: Entendre i gaudir de la música

Curs: Entendre i gaudir de la música

Quan

18 de gener de 2023    
10:30 - 13:00

Tipus d'activitat

Curs de 4 sessions impartit per Rafael Esteve Alemany: gener, febrer i març del 2023:

1) Dimecres, 18 de gener: Johann Sebastian Bach, Concert de Brandenburg, núm. 4

2) Dimecres, 1 de febrer: Piotr Ílitx Txaikovski, Simfonia núm. 5

3) Dimecres, 15 de febrer: Johann Sebastian Bach Passió segons Sant Mateu.

4) Dimecres, 1 de març: Piotr Ílitx Txaikovski, Concert per a piano núm. 1

Horari: de 10,30 a 13 h. (amb pausa)

Preu: socis 16€ (1 sessió) i 56€ (4 sessions) / No socis 19€ (1 sessió) i 68€ (3 sessions)

ENTENDRE I GAUDIR DE LA MÚSICA

Sovint les anomenades “grans obres” del patrimoni musical són també unes grans desconegudes, i no és fins que les escoltem en profunditat que elles mateixes ens revelen què hi ha més enllà d’un títol o un fragment celebèrrim. Us proposem viatge al seu interior perquè, lluny de considerar-les inaccessibles, les puguem sentir com a plenament vitals i properes. Aquesta és la vocació amb què van ser escrites i la raó de la seva permanència.

Dimecres, 18 de gener:  Johann Sebastian Bach, Concert de Brandenburg, núm. 4 

Mosaic de color i energia, els Concerts de Brandenburg no només són un esplèndid reflex del seu temps, sinó que han esdevingut un dels exemples més coneguts de qui, fins i tot en el seu vessant més lúdic i profà, va fer de la música la més transcendent de les arts. En el Quart, amb un grup de solistes ben original per a les oïdes actuals (un violí i dues flautes de bec), hi trobem una vitalitat i alegria de viure perfectament compatibles amb la més elevada erudició i saviesa compositiva.

Dimecres 1 de febrer: Piotr Íllitx Txaikovski, Simfonia núm. 5

La penúltima simfonia de Txaikovski comparteix amb la següent, coneguda amb el títol de “Patètica”, la idea d’un destí que s’expressa sense paraules. Tanmateix, diferència de la 6a., la 5a. es resol en un lluminós i vibrant triomf final. A més (característica d’innegable ressonància beethoveniana), aquest “destí” queda reflectit en un tema que reapareix a cada moviment. Però més enllà de qualsevol connotació externa, l’obra ens interessa per qualitats estrictament musicals com la manera sempre canviant de tractar el tema recurrent, l’elevat lirisme d’alguns moments contrastat amb la força rítmica d’altres, o la riquesa de la seva instrumentació.

Dimecres, 15 de febrer: Piotr Íllitx Txaikovski, Concert per a piano núm. 1

El concert, vehicle idoni per al pur lluïment virtuosístic, ho és també per a l’expressió d’una dialèctica entre individu i col·lectivitat que un veritable creador com Txaikovski sap dur per camins d’enriquiment mutu.

Dimecres, 1 de març: Johann Sebastian BachPassió segons sant Mateu

Un autor, un gènere, un context social i professional… Malgrat conèixer els diferents aspectes que n’expliquen l’origen, així com les claus que ens permeten entendre-la, davant la Passió segons Sant Mateu de J. S. Bach, el misteri de la creació musical se’ns fa sempre més gran. Escoltant-la “des de dins”, veiem que és possible entrar a formar part d’aquest misteri. Tal vegada es trobi aquí part del secret de la comprensió de l’art.

Rafael Esteve Alemany: la seva formació i carrera artística l’han dut de l’orquestra simfònica a la docència, passant per la traducció oral i escrita especialitzada en musicologia. El 1998 va crear l’Aula Oberta de l’Escola Municipal de Música de Girona, un espai d’audició  musical obert a tots els interessats independentment dels seus coneixements previs. Aquesta intenció de compartir el coneixement més enllà del pur àmbit acadèmic, s’ha consolidat com a oferta cultural de la ciutat i ha estat l’origen d’altres projectes similars guiats per la mateixa perspectiva humanística, com aquest que ofereix el CMSC.

INSCRIPCIONS