Inici » Activitats » Grup Capdemunt-Le Canal del Balandrau (2.584m)

Grup Capdemunt-Le Canal del Balandrau (2.584m)

Grup Capdemunt-Le Canal del Balandrau (2.584m)

Quan

18 de novembre de 2023 fins al 19 de novembre de 2023    
Tot el dia

Tipus d'activitat

Dissabte 18 de novembre: El Balandrau per la Canal directa

Agafarem la C-17 en direcció Vic fins a Ribers de Freser on esmorzarem al mític Bar Gusi. Després seguirem  per  la carretera  GIV-5217 en direcció Queralbs fins a arribar a l’Alberg la Farga i la Central Elèctrica de Daió. Per deixar els cotxes ben aparcats, seguirem la carretera de la Central on trobarem, a la dreta, un pàrquing gratuït. Des d’aquest punt iniciarem la ruta a peu seguint el GR-11, pel vessant dret del riu Freser, en direcció cap al refugi Coma de Vaca. En 20’ arribarem al mític Salt del Grill (cascada de 30 m d’alçada) on valdrà la pena fer una foto de grup. Més endavant, travessarem el riu, per un gran pont (Pont de les Marrades), per guanyar alçada fins a uns 1.800 m on trobarem la roca que senyalitza, amb marques vermelles, l’inici de la via directa per la canal del Balandrau. El camí inicial serà força extret, a través d’un bosc baix i molt atapeït, per començar a girar cap a l’esquerra on ens ficarem al torrent de la canal. Hem de seguir tota l’estona les marques vermelles i posar-ne molta atenció per no perdre-les en zones més boscoses. Sempre hem d’anar girant cap a l’esquerra orientant-nos en direcció E-NE cap al cim del Balandrau (fet que haurem de tenir molt en compte en cas de boira).

Tècnicament, aquesta canal no és difícil, només cal grimpar sense la necessitat d’utilitzar corda per assegurar-nos. No obstant això, és una via exigent a nivell de resistència cardiovascular, ja que, en només 2 km de distància, hem de superar uns 700 m de desnivell. Per tant, la canal es fa llarga. L’esforç que farem tindrà la seva recompensa amb les vistes espectaculars que es veuen cap a les Gorgues del Freser.

Un cop superada la canal veurem la cresta, i cap a l’esquerra (NE), el cim del Balandrau. Des del punt geodèsic, en direcció Oest, tindrem vistes al cim del Puigmal, el Camí dels Enginyers a Núria i els Torreneules, per la banda NO, el Pic de l’Infern i el de la Fossa del Gegant i pel vessant NE, la Vall del Freser, Coll de l’Orri, Coll de la Marrana, Bastiments, Gra de Fajol i Ulldeter.

Un cop coronat el Balandrau (2.584 m) anirem en direcció al Coll de Tres Pics (2.396 m) per baixar fins al Refugi de Coma de Vaca (1.995 m) on passarem la nit.

Vocal: Sònia Moreno

Allotjament: Refugi Coma de Vaca

Desnivell:  +1.450 m / -590 m

Distància:  10 km aproximadament

Durada:  7-9 h aproximadament

Dificultat tècnica:  Mitjana

Dificultat física:  Mitjana/Alta pel desnivell positiu

Nota:  La Canal del Balandrau serà opcional. Es pot anar directament al Refugi Coma de Vaca seguint el mateix GR o, a més, coronar el cim del Balandrau per la banda de la Coma Mantinell (ruta més fàcil).

Farem dos grups (els més forts i no tan forts). Els més forts, que aniran més ràpid, podran pujar, a més a més, al cim de Fontlletera o Puig de la Coma (2.581 m) abans d’arribar al refugi a descansar. S’afegirien uns +/-180 m de desnivell des del Coll de Tres Pics (2.396 m).

Opció Grup 2,  Dissabte 18 de novembre: Camí dels Enginyers i Vall del Freser. Vocal: Eugenio Calderón

Sortida el dissabte a les 7:30 h de Parc Central per anar fins a Queralbs. Si fa bon temps i no hi ha neu, en Queralbs agafarem el cremallera de Núria amb sortida a les 9:52 h, que arriba amunt (1.950 m) a les 10:07 h. Pel bonic Camí dels Enginyers arribarem fins al refugi de Coma de Vaca (1.995 m). Si ha nevat, anirem fins al refugi pel camí normal de les Gorgues del Freser. Al refugi podrem deixar part de l’equip i continuar per la vall del Freser fins a la Cabanya de l’Eugasser (2.150 m). Tornada al refugi pel mateix camí.

14 km aproximadament. +500 m de desnivell si pugem en el cremallera, +850 si anem per les Gorgues. Dificultat tècnica i física: Mitjana/Baixa.

Diumenge 19 de novembre: Els Torreneules i tornada a Queralbs per Núria

L’endemà de fer la Canal del Balandrau sortirem, ben d’hora, del Refugi de Coma de Vaca (1.995 m) en direcció NO. Pujarem la vall de Coma de Vaca vorejant pel torrent (pot haver-hi algun punt crític, amb fort cabal d’aigua, on potser haurem de treure les botes) fins a la seva bifurcació on enfilarem cap a l’esquerra (Oest) per arribar fins al Coll dels Torreneules (2.561 m). Aquesta pujada és llarga i pronunciada, si hi ha neu, caldrà anar amb grampons i piolet. Un cop arribats al coll podrem fer els dos cims: a banda Sud, esquerra, el Torreneules petit (2.713 m) (on tindrem magnífiques vistes a la vall de les Gorgues del Freser i el Balandrau) i, a banda Nord, dreta, el Torreneules gran (Cim de la Coma del Clot) (2.739 m). Després baixarem seguint els corriols que travessen el Torrent de Fontnegra fins a l’Alberg del Pic de l’Àliga, on podríem dinar tranquil·lament. Després arribarem al Santuari de Núria per agafar el camí de baixada a Queralbs fins al pàrquing on tenim els cotxes. Baixant pel GR-11 de Núria-Queralbs passarem pel Mirador de la Creu d’en Riba, veurem els Salts de la Cua de Cavall i del Sastre, la Balma de Sant Rafael, el Pont de Cremal i les Gorgues del Riu Núria.

 Desnivell:  +900 m / -1.700 m (amb els dos pics)

Distància:  19 km aproximadament

Durada:  9 h aproximadament

Dificultat tècnica:  Mitjana

Dificultat física:  Mitjana / Alta per la distància i el desnivell negatiu

Nota:  Coronar ambdós cims dels Torreneules és opcional, així com fer tota la baixada de Núria fins a Queralbs-pàrquing Central Elèctrica de Daió (aprox. 3’30 h). Es pot agafar el cremallera de tornada. Els menys forts hauran d’agafar obligatòriament el cremallera de baixada en cas que no puguin seguir el ritme de la resta del grup.

Informació important: Cal experiència per terreny molt pedregós i saber grimpar correctament i amb confiança. Estar acostumat a fer desnivell.

Material necessari:  Equipament d’alta muntanya. Es recomana utilitzar bota de muntanya. En cas de neu o gel evitarem fer la canal. Grampons i piolet si hi ha neu o risc de nevada.  Cal anar amb el menys pes possible. Cal tenir en compte, que al refugi hi ha calefacció, hem reservat per fer mitja pensió i a més, es pot demanar pícnic per al dia següent.  Portar mitjons de recanvi i tovallola petita en cas de ser necessari creuar el Torrent de Coma de Vaca sense les botes (acostuma a haver-hi molt de cabal per creuar-lo).

Vocal:  Sònia Moreno      Mail:  soniamorenosuna@gmail.com      Tel.:  650687513

Preu inscripció soci CMSC federat FEEC:  35 Euros

Preu inscripció soci CMSC no federat FEEC:  41 Euros

Preu inscripció no soci CMSC federat FEEC:  55 Euros

Preu inscripció no soci CMSC no federat FEEC:  61 Euros

Viatge en:  Cotxes particulars (despeses compartides)

Allotjament: Refugi Coma de Vaca mitja pensió (48 Euros +10% temporada d’hivern).

Assegurança d’accidents obligatòria:  Llicència C de la FEEC o equivalent

Inscripcions:  A l’oficina en línia o a la recepció del Club

Nota:  Enviar WhatsApp a la vocal per controlar nombre d’inscrits i reserva de l’allotjament o si es vol demanar pícnic per al dia següent.

Mapa:  Puigmal – Vall de Núria-Ulldeter 1:25.000 (Editorial Alpina)

Track 1r dia (Dissabte 18) Canal del Balandrau – Coma de Vaca:

https://ca.wikiloc.com/rutes-alpinisme/queralbs-balandrau-per-canal-directe-coma-de-vaca-39116060

Track 2n dia (Diumenge 19) Torreneules – Queralbs:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/etapa-2-refugi-coma-de-vaca-coll-i-cim-de-torreneulas-nuria-queralbs-53897523

IMPORTANT:  Durant l’excursió, els participants han d’anar agrupats i a prop del vocal,  que marca el ritme de la marxa seguint la ruta prevista. També han d’estar al corrent de la situació dels altres, per si en algun moment algú pogués necessitar ajuda.

Responsabilitat:  Tots els participants som els únics responsables de nosaltres mateixos. Els vocals coordinadors no són guies de muntanya, tan sols coordinen voluntàriament la sortida, horaris de trobada, reserves d’allotjament i logístiques vàries.

Observacions:  S’obrirà un grup de WhatsApp per informació de la sortida. La normativa sobre inscripcions a activitats, i eventuals baixes, es troba al Reglament de Règim Intern del Club.

Reunió informativa:  En funció del nombre d’inscrits, el dimecres abans de la sortida a les 19:00 hs a la seu del club.

Responsabilitat:  Tots els participants som els únics responsables de nosaltres mateixos. Els vocals coordinadors no són guies de muntanya, tan sols coordinen la sortida, horaris de trobada, reserves d’allotjament i logístiques vàries

INSCRIPCIONS