Inici » Activitats » Grup Muntanya: Tossal de les Viudes, Serres de Valielles i dels Llengots
grup muntanya

Grup Muntanya: Tossal de les Viudes, Serres de Valielles i dels Llengots

Grup Muntanya: Tossal de les Viudes, Serres de Valielles i dels Llengots

Quan

16 de setembre de 2023    
07:00 - 20:00

Tipus d'activitat

Lloc: Tossal de les Viudes, Serres de Valielles i dels Llengots

Hora sortida: 7:00h CAP de la Mina

Hora prevista tornada:  20h aprox

Recorregut: Començarem a caminar passant per davant de la casa Aiguaviva (842 m), més endavant passarem per Grauet de Valielles (1.172 m), Tossal de les Viudes (1.379 m), agafem el camí de Vilielles de Busa fins al Coll de Vera que es troba a 1.231 m d’altura. Seguirem endavant fins a arribar al coll de Maçana (1.208 m). Baixem al Greuet dels Llengots (1.108 m) i seguim fins a Cal Ballarà (820 m), que és una antiga masia de la qual queden les restes. Pugem fins a la Collada de la Mata (886 m) i d’aquí baixarem per la pista arribant finalment a Aiguaviva.

Les serres de Valielles i dels Llengots es troben entre el cingle de Busa i l’Aigua de Valls. Són serrats molt aspres que formen un rosari de penyes punxents. No hi ha gaire ressenyes d’aquest indret. Aïllat pel pantà de la Llosa del Cavall i amb un veí tant atractiu com la serra de Busa,  fa que pocs excursionistes s’hi aventurin.  La dificultat rau en la manca de camins fressats. I quan n’hi ha, no son senyalitzats. I també el desnivell: sense ésser exagerat, obliga a fer sovintejats canvis de cota, fent sifons per passar diversos collets.

Arribarem en autobús al pàrquing que hi ha al costat de l’ecomuseu de la Vall d’Ora al costat del monument a Guifré el Pelós.

Pàrquing (752m). Passem pel costat del mas i ermita de Sant Lleïr del segle XII al marge esquerra de l’aigua d’Ora. Remuntem per una pista resseguint el riu que creuem en el molí de cal Guifre, molí fariner, serradora i ferreria. Pugem per un corriol (GR-1) que va par la marge dreta de la vall d’Ora fins arribar a Sant Pere de Grau d’Escales (826m).

L’església que avui podem visitar va ser consagrada l’any 913, i va esdevenir un monestir benedictí el 960. Aquesta comunitat va decaure al final del segle XIII però va continuar fent les funcions parroquials fins a principis del XVIII. L’església romànica actual, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, compta amb una sola nau amb planta de creu llatina i tres absis decorats amb arcuacions cegues, molt estès al romànic de la Catalunya medieval.

Continuem al oest del monestir pel corriol que puja per l’esquerra de la canal de Sant Pere, després de recorre uns 500 m trobem la bifurcació del Grau de Valielles, corriol que puja al grau i s’endinsa a l’obaga, fins a trobar la rasa de Valielles i les Boixedes de Valielles que atrau afeccionats a la botànica d’arreu per a veure com un arbust que normalment no passa dels dos o tres metres arriben aquí al doble d’alçada., un xic més amunt la casa i l’ermita de Sant Andreu de Valielles.

Sant Andreu de Valielles (1025m).  Es tracta d’un conjunt format per casa, pallissa, cobert, capella i cementiri. Passem pel camí que voreja la capella de Sant Andreu i prenem el camí que puja al NW. El camí, que està fitat amb pedres, ressegueix el marge d’uns camps i entra al bosc al peu de la serra de Bastets que ressegueix d’est a oest. Arribem a una gran fita que ens marca un corriol a la dreta (N) que s’endinsa al bosc i en una curta però intensa pujada ens duu fins al Grauet

Grauet de Valielles (1.172 m,)

Entre el Tossal Gran (a llevant) i els de les Viudes (a ponent). Fem un gir de 90º vers ponent, abandonant el camí fressat. Fites escadusseres i indicis de corriol ens ajuden a progressar per aquest terreny de conglomerat on ens cal ajudar-nos més d’un cop amb les mans.

Abastem el fil de la carena, amb una bona timba sota els nostres peus. Malgrat que el tram és aeri, és prou ampli per transitar-hi, això si: posant-hi molta atenció. A migdia l’imponent Cingle de Busa ens albira.

Tossal de les Viudes (1.379 m)

El cim és bicèfal, amb un turó més baix (coronat per una senzilla creu) a garbí del principal. Hi gaudim d’una bona perspectiva d’aquesta part del Solsonès i de l’Alt Berguedà.

Retornem sobre els nostres passos fins al Grauet. Davallem vers xaloc (SE) per camí poc fressat però evident. Albirem els masos de Vilamala i Valielles de Busa. El nostre corriol ens aboca perpendicularment a un camí transversal.

Camí de Valielles de Busa (1.090 m)

Ben fressat, el prenem a mà dreta, en moderat pendent de pujada. Passem als peus dels penyals del Tossal de les Viudes, fins al proper coll.

Coll de Vera (1.231 m)

Baixem fort, encara vers ponent, per enfilar-nos desprès vers mestral (NO) fins a un altre coll.

Coll de Maçana (1.208 m)

A partir d’aquí seguim, encara vers ponent, una antiga pista o camí carreter. Molt precari i sovint pedregós. Fort pendent.

Cal estar atent al punt on abandonar la pista que, seguint-la, ens menaria a la carretera de la Llosa del Cavall. Fites poc visibles i restes d’un antic rètol, ens indiquen un corriol a mà dreta, poc evident i fressat al començament. Desprès és defineix més. Per entremig de la pineda ens enfilem, altra volta en fort pendent, al Grauet dels Llengots. Poc abans d’assolir-lo passem pel costat d’una balma.

Grauet dels Llengots (1.108 m).

Si des del Grauet de Valielles havíem transitat pel solell de la Serra dels Llengots, per aquest coll passem a l’obaga. Per pendent més moderat i camí ben fresat baixem vers gregal (NE) fins a la riba del pantà de la Llosa del Cavall, a l’alçada de Cal Ballarà, antic mas del que a penes en resten alguns murs.

Cal Ballarà (820 m)

Hi ha una font de mina. En aquest punt l’Aigua de Valls tributa al pantà. Continuem vers sol ixent, per camí més o menys fressat, pel marge esquerre de l’Aigua de Valls. En travessar la rasa de la Canal de la Vidarca (que baixa del Coll de Vera) perdem tot rastre de camí. Continuem vers sol ixent cercant el millors passos per enfilar-nos fins a un collet evident que tenim en aquella direcció.

Collada de la Mata (886 m)

Davallem vers sol ixent on albirem un camí carreter que prendrem poc més enllà del mas rònec de Cal Teuleret. Ja per pista i bon camí, passarem pel costat de Cal Samarra i Cal Saragossa per retornar a la pista que mena a Aiguaviva.

Aiguaviva (842 m) (casa de colònies al terme municipal de Guixers).

Si l’autocar no ens pot recollir a la casa de colònies, prendrem una pista pavimentada que ens portarà a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys (LV-4241), entre els quilòmetres 23 i 24, poc abans del pont de Valls (en sentit Sant Llorenç).

Places limitades: 20 persones (autocar compartit amb Pas a Pas)

Desnivell: + 1110m /- 1030 m

Distància: 16 km

Temps de caminada: 7 h aproximadament, parades incloses

Dificultat tècnica:  Alta.  No és difícil però en la pujada al tossal de les viudes hi ha un tram prou aeri amb una  bona timba que ho fa desaconsellable per qui pateixi de vertigen. Com que farem un puja-baixa del tossal, sempre hi ha l’opció de estalviar-se’l.

Dificultat física: Alta.

Material necessari:  El de mitja muntanya a l’estiu. Bones botes, bastons, prou aigua i menjar, roba adient per muntanya, crema solar, gorra, pastilles isotòniques, etc..

Preu soci federat: 20€

Preu soci No federat: 23€

Preu No soci federat: 30€

Preu No soci No federat: 33€

El preu de la sortida s’incrementarà 2€ a partir del dimarts 12 de setembre.

Vocal:   Quim Ortega

Viatge en autocar fins a Sant Llorenç de Morunys

Mapa: Vall de Lord, Port del Compte, Serra del Verd, Serra de Busa . Alpina

Track: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/tossal-de-les-viudes-915844

Assegurança d’accidents obligatòria. Llicència A de la FEEC o assegurança equivalent del CMSC.