Inici » Activitats » NOVETAT !! Curs sobre la importància de la natura de proximitat per al benestar de les persones — CANCEL·LAT —

NOVETAT !! Curs sobre la importància de la natura de proximitat per al benestar de les persones — CANCEL·LAT —

NOVETAT !! Curs sobre la importància de la natura de proximitat per al benestar de les persones -- CANCEL·LAT --

Quan

5 d'octubre de 2023    
18:00 - 19:30

Tipus d'activitat

Cada cop existeixen més evidències científiques que posen de manifest els beneficis de comptar amb uns sistemes naturals ben conservats i resilients. Són els anomenats serveis ecosistèmics, els beneficis que els ecosistemes aporten a la salut i el benestar de les persones. Més enllà dels valors intrínsecs de la biodiversitat, uns ecosistemes saludables són essencials per disposar d’un territori equilibrat, eficient i saludable per a la nostra societat, cada vegada més en el context actual d’emergència climàtica.

Els serveis ecosistèmics depenen totalment d’uns sistemes naturals diversos i funcionals, basats en les espècies que els componen i els processos ecològics que s’hi produeixen, anomenats serveis de suport, que constitueixen la base dels altres tres grups de serveis: serveis d’aprovisionament (aliments, aigua, fusta, biomassa, medicaments…), serveis de regulació (del clima, del cicle hidrològic, de l’erosió, pol·linització…) i serveis culturals (lleure, turisme, art, salut…). Aquests serveis són especialment rellevants en els àmbits urbans i periurbans, on viuen la major part de les persones en uns entorns molt transformats.

Malgrat la importància dels aspectes esmentats, hi ha un gran desconeixement sobre l’estructura i funcionament dels sistemes naturals, i del paper que juguen en el context actual de crisi ambiental, climàtica i socioeconòmica. Per això, des del Club Muntanyenc es proposa desenvolupar un curs breu, organitzat i coordinat des de la secció de Natura i Medi ambient.

Contingut del curs:

  • Conceptes bàsics d’ecologia, processos ecològics, etc
  • La transformació del territori. Pertorbacions, regeneració…
  • Els serveis dels ecosistemes i la infraestructura verda.
  • La crisi ecològica i els seus vessants climàtic, ambiental, social, econòmic…
  • Serveis ecosistèmics d’aprovisionament, l’exemple de la producció d’aliments: reptes i valors associats a la proximitat, integració, etc.
  • Serveis ecosistèmics de regulació, el cas de la qualitat de l’aire en entorns urbans: problemàtica, propostes, el paper del verd urbà.
  • Serveis ecosistèmics culturals: salut i natura.
  • La implicació de les persones: participació, voluntariat, ciència ciutadana

Programa :

 • 5 d’octubre: Fonaments d’ecologia. Estructura i processos. Dinàmiques territorials. Principals problemàtiques ambientals.
 • 19 d’octubre: El canvi global. La crisi ecològica i l’emergència climàtica. L’entorn natural i urbà a Sant Cugat.
 • 2 de novembre: La riquesa faunística de Sant Cugat. A càrrec d’Enric Ortega, Tècnic de Gestió i Benestar Animal de l’Ajuntament.
 • 10 de novembre: sortida de camp, entorn periurbà de Sant Cugat.
 • 16 de novembre: Els serveis ecosistèmics i la infraestructura verda.
 • 30 de novembre: Salut i natura. Connexió de les persones amb els espais naturals.
 • 3 de desembre: sortida de camp als espais verds urbans de Sant Cugat.  A càrrec de Joana Astals, enginyera tècnica agrícola, màster en paisatgisme i responsable del Servei de parcs i jardins de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
 • 14 de desembre: Implicació de les persones. La ciència ciutadana. A càrrec de Xavier Riera, ornitòleg responsable de projectes de ciència ciutadana a l’Institut Català d’Ornitologia.

La resta de sessions van a càrrec de Carles Castell, biòleg, doctor en ecologia, professional de la planificació i gestió d’espais naturals a l’administració pública, coordinador d’aquest curs i membre de la secció de Natura i Medi Ambient del Club Muntanyenc Sant Cugat.

Horari: de 18h a 19:30h al CMSC.

Preu: socis 85€ i no socis 100€ .

INSCRIPCIONS