Dijous 1 de juny a les 19h. a la seu del CMSC.
De fa uns anys cap aquí, l’afluència de visites al Parc Natural de la Serra de Collserola s’ha vist incrementada exponencialment. També el de les bicicletes. Bicicletes que passegen i bicicletes que practiquen esport extrem fent descensos trepidants per alguns vessants de la serra.
Algunes persones podríem tenir la sensació que els senders s’estan degradant, o que no és fàcil conviure amb un vehicle que no sempre compleix la normativa i ens pot generar sensació de perill per la nostra persona. També hi haurà qui tindrà la percepció que la seva bicicleta té els mateixos drets que qualsevol altra persona usuària. O que Collserola és un gimnàs de luxe on posar a prova les nostres capacitats i habilitats.
I sembla que ens trobem davant un fenomen que cada dia genera més controvèrsia entre tots els col·lectius i que caldria començar a afrontar des d’una mirada constructiva.
Per aquest motiu, des de la Secció de Natura del Club Muntanyenc, dins del marc de la Setmana de la Natura de la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), hem cregut necessari organitzar una xerrada-debat per trobar-nos totes les parts implicades, exposar la situació en la què ens trobem i debatre com podem arribar a un consens que permeti la convivència i la preservació de medi del parc natural.
Hem volgut convidar a persones expertes en la matèria i col·lectius usuaris a fi que tothom pugui tenir veu i es pugui arribar a un acostament.
A la taula, comptarem amb la participació de Raimon Roda, Director Gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, que ens podrà fer una exposició de la situació actual i plantejament de què li estem demanant, com a societat, al parc natural (espai d’entrenament, d’esbarjo, de contacte amb la natura), i de quins són els drets i deures de les persones usuàries de l’espai natural.
També de Víctor Dorado, d’ INEFC Lleida i Investigador d’Esport, Territori i Sostenibilitat de l’equip GISEAFE, que ens podrà parlar de les dades de l’estudi de freqüentació de la Serra de Collserola i, en concret, de l’usuari ciclista.
L’Oriol Botey, de la Unió Ciclista Sant Cugat, podrà aportar la seva visió i vivència de la situació actual des del col·lectiu ciclista.
La Isabel Cabrera, Directora del Parc de la Serralada Litoral, ens podrà explicar l’experiència amb el pla que s’ha consensuat a la Serralada Litoral amb el col·lectiu ciclista, com exemple de bones pràctiques.
Josep Maria Aymà, del Club Muntanyenc Sant Cugat, organitzador dels Passejos per Collserola, ens parlarà de com ha vist al llarg dels anys l’evolució de l’ús ciclista al Parc Natural de Collserola i la seva experiència de la convivència amb les bicicletes com a persona usuària senderista.
Hi haurà una primera fila on hem convidat altres entitats i col·lectius a fi que puguin aportar la seva experiència i/o punt de vista. Aquí trobarem la col·laboració de la Gemma López, cap del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament Sant Cugat, del Jaume Baradad, Coordinador de l’Àrea de Natura de la FEEC de la vegueria del Barcelonès, de l’Ernest Vidal de l’Assemblea de la Bici de Sant Cugat, de la Laia Izquierdo de la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i del Salvador Bigas, coordinador de la Comissió de Seguretat Viària de la Federació Catalana de Ciclisme.
En Joan Bel, president del Club Muntanyenc Sant Cugat, en serà el presentador i moderador.
Voldríem que aquesta xerrada serveixi de punt de trobada on deixar possibles discòrdies enrere i mirar de construir entre totes les persones implicades un camí per avançar plegades en el que es preservi aquest tresor que tenim: el Parc Natural de la Serra de Collserola.
Perquè la nostra salut depèn de la natura que ens envolta, i aquesta depèn del nostre respecte i cura envers ella.