Activitats > Sortides

Camí dels Nyerros

Camí dels Nyerros

Havent acabat la volta al Moianès comencem un nou projecte pel grup de Senders que es fer el Camí dels Nyerros, que en aquest cas no és ni un GR ni un PR, és ni més ni menys que una combinació d’enllaços de GRs, PRs i altres senders innominats i que ens conduiran des de Sant Cugat del Vallès al poble de Nyer, a la comarca del Conflent al nord de Catalunya, ara a territori francès.

Aquest camí, igual que d’altres ens permet conèixer la nostra terra i la nostra història, als quals han estat fressats per ser antigues rutes comercials, de caràcter  religiós, de transhumància o rutes de contraban o d’evasió com és en aquest cas.

Història

Nyerros i Cadells eren els membres dels dos bàndols, ja existents al segle XIII en què estava dividida la noblesa catalana, arran de les lluites de les cases dels Cadell, senyors d’Arsèguel, i els Banyuls, senyors de Nyer, i que va continuar fins a finals del segle XVI i començament del segle XVII. Els Nyerros i Cadells eren la protesta armada contra el poder central, volien la llibertat de Catalunya envers el centralisme. I si bé el bandolerisme era sinònim de seguidor/partidari d’un bàndol ben entrat el segle XVIII el mot acabaria per identificar-se com d’un malfactor rural.

 

Així doncs, el Camí dels Nyerros és un conjunt de camins secrets, que té un fonament històric i fet servir pels bandolers del bàndol nyerro, per refugiar-se a la baronia de Nyer, pertanyent a la família dels Banyuls, quan els temps a Catalunya eren difícils.

 

El projecte amb molta probabilitat es farà amb 13 o 14 sortides d’un dia. La interrupció per la pandèmia ha fet que havent-se previst l’arribada a Nyer l’any  2021 serà en els primers mesos del 2023.

ETAPES

Etapa 1

De Sant Cugat a Matadepera

Etapa 2

De 20 a 25 km.

Etapa 3

Entre 500 i 1200 metres acumulats.

Etapa 4

MITJANA

Etapa 5

Entre 6 i 7 hores.

Etapa 6

Entre 18 i 20 €.

Etapa 7

Etapa 8

Autocar.

Etapa 9

Etapa 10

A o C de la FEEC o equivalent

Etapa 11

Josep Maria Bordas i Majoral.

Etapa 12

Josep Maria Bordas i Majoral.

Etapa 13

Josep Maria Bordas i Majoral.

Etapa 14

Josep Maria Bordas i Majoral.