Activitats > Sortides

Camí dels Nyerros

Camí dels Nyerros

Havent acabat la volta al Moianès comencem un nou projecte pel grup de Senders que es fer el Camí dels Nyerros, que en aquest cas no és ni un GR ni un PR, és ni més ni menys que una combinació d’enllaços de GRs, PRs i altres senders innominats i que ens conduiran des de Sant Cugat del Vallès al poble de Nyer, a la comarca del Conflent al nord de Catalunya, ara a territori francès.

Aquest camí, igual que d’altres ens permet conèixer la nostra terra i la nostra història, als quals han estat fressats per ser antigues rutes comercials, de caràcter  religiós, de transhumància o rutes de contraban o d’evasió com és en aquest cas.

Història

Nyerros i Cadells eren els membres dels dos bàndols, ja existents al segle XIII en què estava dividida la noblesa catalana, arran de les lluites de les cases dels Cadell, senyors d’Arsèguel, i els Banyuls, senyors de Nyer, i que va continuar fins a finals del segle XVI i començament del segle XVII. Els Nyerros i Cadells eren la protesta armada contra el poder central, volien la llibertat de Catalunya envers el centralisme. I si bé el bandolerisme era sinònim de seguidor/partidari d’un bàndol ben entrat el segle XVIII el mot acabaria per identificar-se com d’un malfactor rural.

 

Així doncs, el Camí dels Nyerros és un conjunt de camins secrets, que té un fonament històric i fet servir pels bandolers del bàndol nyerro, per refugiar-se a la baronia de Nyer, pertanyent a la família dels Banyuls, quan els temps a Catalunya eren difícils.

 

El projecte amb molta probabilitat es farà amb 13 o 14 sortides d’un dia. La interrupció per la pandèmia ha fet que havent-se previst l’arribada a Nyer l’any  2021 serà en els primers mesos del 2023.

ETAPES

Etapa 1 - Gener 2020

Sant Cugat - Matadepera

Etapa 2 - Febrer 2020

Can Solà del Racó - Sant Feliu de Codines

Etapa 3 - Setembre 2021

Sant Feliu de Codines - Castellterçol

Etapa 4 - Octubre 2021

Castellcir - Centelles

Etapa 5 - Novembre 2021

Centelles - Aiguafreda - El Bull - Seva

Etapa 6 - Gener 2022

Carretera BV530 - Viladrau - Espinelves

Etapa 7 - Febrer 2022

Espinelves - Presa del Pantà de Sau

Etapa 8 - Març 2022

Presa del Pantà de Sau - Tavertet - Rupit

Etapa 9 - Maig 2022

Rupit - Santuari de Cabrera - Collada de Bracons

Resum de la sortida:  Amb el nou Any portarem a terme el nou Sender dels Nyerros, que ens portarà en diverses etapes des de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), al Poble de Nyer (Conflent). Començarem a peu aquesta primera etapa a la Plaça del Octavià de Sant Cugat del Vallès, fins a l’estació de Can Sant Joan, el Turó de Can Camps. Continuarem per pista fins l’alçada del Hospital de Terrassa, on més tard a Matadepera, ens aproparem fins al Poliesportiu, al lloc que acabarem aquesta primera etapa d’aquest sender.

Distància: 22 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’30. Incloent esmorzar, parades i dinar.

Dificultat tècnica:  Mitjana/Baixa.

Dificultat física: Mitjana/Baixa.

Desnivell:  +560 -290 metres.

Resum de la sortida:  Sortirem de Can Solà del Racó, pel GR-173, i ens aproparem a les afores de Sant Feliu del Racó, per anar a creuar el Riu Ripoll pel pont de Turell, i el Sot del mateix nom, e iniciarem la pujada per la Serra de Pinós.

Passarem per al costat de Can Cadafalc i arribarem a Sant Sebastià de Montmajor on hi ha una Ermita. Continuarem seguint camins/corriols una bona estona per anar apropar-nos a la Vila de Sant Feliu de Codines, on donarem per acabada aquesta segona etapa del Camí dels Nyerros. 

Distància: 21’5 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’30. Incloent esmorzar, parades i dinar.

Dificultat tècnica:  Mitjana.

Dificultat física: Mitjana.

Desnivell:  +822 -836 metres.

Resum de la sortida:  Sortirem de San Feliu de Codines en direcció al Camí del Collet de Berenguer on seguirem per pista fins al Pla de Tatà. Passarem pel costat del Club de Golf Can Bosch, al costat del Serrat de Berenguer que primer lloc ens portarà al Collet dels Obanells i mes endavant  al de Berenguer.

Seguirem per pista/corriol fins al encreuament del GR-177 i de la Marxa de Matagalls a Montserrat  al Coll de les Termes, on girarem a la dreta seguint els 2 itineraris fins la C-59 pel Coll de Poses;  Seguirem per anar fins al Pinars de Badò i mes endavant a les Ferreries; En menys de 20 minuts entrarem a Sant Quirze de Safaja, on la creuarem fins a petit embassament del mateix nom per anar a buscar la pista de Can Vilardell i mes tard  Can Sans, el camí continua fins la petita bassa de Castellcir, on a la dreta hi ha l’Església de Sant Andreu de Castellcir i al seu Cementiri. Entrarem al poble on donarem per acabada la etapa.

Distància: 20 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’00. Incloent , parades i dinar.

Dificultat tècnica:  Mitjana.

Dificultat física: Mitjana.

Desnivell:  +652 -381 metres.

Resum de la sortida: Sortirem de Castellcir, en direcció a la Torrassa fins que ens aproparem al Serrat del Colom (851 metres);Seguirem pel Pla de la Burga fins a Sant Martí de la Roca i el Castell de la Popa (ja que té forma de Vaixell)

Continuarem l’excursió fins al Collet de la Rovira de Cerdans, aquí comença un corriol que ens portarà a la cinglera on a part d’unes magnífiques vistes, podrem veure les restes del Castell de Sant Martí de Centelles. 

Seguirem per un corriol que baixa de la Masia de la Rovira del Cerdans i al Pla de la Garga fins arribar a la casa de la Familia d’Ildefons de Cerdà, on va viure algunes etapes de la seva vida. 

Continuarem la caminada en direcció a L’Ollic fins a l’entrada de Centelles, on donarem per acabada aquesta etapa.

 

Hora i lloc de sortida: 7’35 hores del matí. A la parada del bus davant del CAP.

Hora prevista de tornada: 17’30 hores.

Desnivell: +550/-800 mts.

Distància:  19’7 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’15 hores; incloent les parades i dinar.

Dificultat tècnica: Mitjana/Baixa.

Dificultat física:  Mitjana.

Itinerari de la sortida: Sortirem de Centelles i arribarem sempre per pista a l’estació de tren d’Abella, per baixar fins a Aiguafreda (404 metres).

En arribar al Sender del Torrent de l’Aragall en un revolt a la dreta deixarem el GR fins a la cruïlla del Camí de Can Casanovas on podrem veure les restes del Mas, i tindrem una visió dels Cingles de Bertí i el Tagamanent. Per una pista ens encaminarem en direcció al Collet de la Costa i mes tard a Can Serra del Arca (662 metres), on tornarem a trobar el GR-2; i El Saní, (tot en runes), on se acaba la pista agafarem un sender/corriol fins al Pla del Grau del Boix (840 metres), on enllacem amb el GR.

Seguirem  fins al Pla del Forn un replà que forma una balconada damunt la Vall del Pujol, i on hi ha restes d’un antic  forn. Seguirem per pista arribarem al Brull, amb l’Església de Sant Martí (853 metres). GR-2 fins a Seva tot passant pel costat Can Prats, Casanova de Figueroles i del les Tombes de Pal d’Ori i les Planes fins a trobar la Carretera de Seva a Palautordera, a la entrada del poble on donarem per acabada aquesta nova etapa dels Nyerros.

 

Hora i lloc de sortida: 7’10 hores del matí. A la parada del bus davant del CAP.

Hora prevista de tornada: 17’30 hores.

Desnivell: +956/-751 mts.

Distància:  18’7 Quilòmetres.

Temps de caminada: 7’00 hores; incloent les parades i dinar.

Dificultat tècnica: Mitjana/Baixa.

Dificultat física:  Mitjana.

Resum de la sortida: Sortim del punt quilomètric 34 de la carretera de Seva a Collformic , fins al Brull on deixem el GR-2; seguim cap el Puig Castellar i el Mas de les Escaletes, passem pel Pla de Sant Martí fins al Collet de l’Apallador (914 metres).

Arribats al Collet de Puig Castellar, seguim cap a al Collet de les Garrotades (1181 metres), per resseguir la Carena de les Saleres de Font Pomereta on podem veure la modesta Ermita de Sant Miquel de Barretons, dalt la Carena que baixa del Cim de Matagalls.

Sortim al camí de Sant Segimon i Collet de la Font, el punt més alt d’aquesta sortida (1245 metres). Començarem una forta baixada cap al Torrent dels Rentadors, fins l’Oratori de Sant Camil de Lelis, (patró dels Cecs).

Seguim el descens on més avall es travessa la magnífica Castanyeda Gran de Can Gat (950 metres), amb alguns exemplars de molts anys. En menys d’un quilòmetre s’arriba a l’Ermita de la Mare de Déu de l’Erola (873 metres). D’aquí enfilem el camí a Viladrau, passant per Can Bosc, Mas de Molins, fins a la cruïlla Sot dels Vernets on creuem el Rierol per un pont, deixem una pista a l’esquerra i en menys de 30 minuts arribem a Viladrau (794 metres).

En aquest poble va néixer en Joan Sala i Ferrer (1598- 1634), àlies Serrallonga Nyerro per excel·lència. Seguim el sender del Prat de l’Orell i seguir en direcció a Espinelves. D’aquí fins al Collet de Mas Miquel (812 metres), on hi ha un llarg tram planer la pista remunta un pel i de seguit un curt descens ens porta al Pla Pastora (841metres).  En menys de 3 quilometres arribarem a Espinelves (746 metres), on acaba aquesta etapa.

Desnivell: +850/-950 mts.

Distància:  19’65 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’30 hores; incloent les parades i dinar.

Dificultat tècnica: Mitjana/Baixa.

Dificultat física:  Mitjana.

Resum de la sortida: Sortim de Espinelves (746 metres), fins a la Carretera de Sant Sadurní d’Osormort (GI-541), just davant del Pla de la Creu (960 metres), on hi ha una cruïlla de pistes. Travessada la carretera el sender passa pel bell mig d’edificacions i vivers del Molí Roquer.

Pujada fins al coll de la Fusta (1.000 metres), màxima alçada d’aquesta etapa, on girem per la amplia pista de Collsabena i Vallclara. Arribem al Coll de Collsabena on iniciem l’antic Camí Ral de Collsabena a Sant Andreu de Bancells, que revolta la capçalera del Torrent de Font Ferrer, sota la vegetació del boscos de les Guilleries fins al Mas de Foguera (942 metres). Ens dirigim cap a  Collsasureda, continuem cap a Collsacreu i Sant Andreu de Bancells per un espai obert amb vistes al Montseny, Pedraforca i Serra del Cadí, on arribem a Collsacreu, on hi ha el Mas de Can Cardona, on podrem començar a gaudir de vistes dels Cingles de Collsacabra i el Puigmal.

Anem a pista que recorre la Carena de les Serres de Sant Andreu, tot passant pels Masos del Bruc i Can Gallard, davallem acusadament per pista fins al gran Mas de les Serres de Sant Andreu (660 metres). Comença una pista fins a creuar per un pont sobre la Riera Major, que baixa les seves aigües al embassament de Susqueda, seguim per anar a l’àmplia pista que uneix els embassaments de Sau i Susqueda on trobem també les senyals dels GR-178 i GR-210 (Sender del Ter).  Marxem en direcció a la Presa de Sau, on arribats dalt hi han uns rètols que descriuen el GR-210, on donarem per acabada aquesta nova etapa del Camí dels Nyerros.

Desnivell: +447/-695 mts.

Distància:  20 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’45 hores; incloent les parades i dinar. 

Dificultat tècnica: Mitjana.

Dificultat física:  Mitjana.

Resum de la sortida: des de la  Presa del Pantà (427 metres), devallema al Pantà de Sau i sassolim el Grau del Castell (812 metres), on s’obre una gran panoràmica vers el nord de tot el Pirineu Oriental, destacant just al centre el Cim del Puigmal, fins arribar al Tavertet (867 metres).

Seguimx el camí ramader de Rupit a Tavertet, tot passant per l’immens Pla de la Devesa fins arribar al Mas assentada damunt del Cingle que li dóna nom; pel camí carener deixant el traçat dels GR que van a la dreta per ascendí al Cim de Rocallarga (1186 metres), amb una panoràmica molt amplia, on al centre de la roca hi ha una fita geodèsica; continuem el camí vers al nord per un tram d’àmplies panoràmiques fins al Puig de Cortils (1198 metres), punt mes alt d’aquesta etapa. Seguim pel camí Mas de Rajols (1071 metres) fins a Rupit pel carrer empedrat de Sant Joan de Fàbregues on acabarem aquesta etapa del Camí dels Nyerros.

Desnivell: +968/-560 mts.

Distància:  18’2 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’10 hores; incloent les parades i dinar. 

Dificultat tècnica: Mitjana.

Dificultat física:  Mitjana.

Resum de la sortida: Iniciem a la Plaça de l’Era Nova de Rupit (839 metres), fins arribar al poblet de Pruit (945 metres) amb l’Església Romànica de Sant Andreu.  Mes endavant trobem la Masia del Bosc (1.018 metres), i el Pla de Bertajol, on passa l’antic Camí Ral de Vic a Olot i  davallem fins la Casa Nova de Racons, una Masia que avui en dia segueix amb la seva activitat agrícola i ramadera. D’aquí al Coll del Bram (1.175 metres), per anar cap el nord al Santuari de Cabrera per les escales i arribar damunt del Cingle de Cabrera, amb unes panoràmiques del Pirineu, Serra del Cadí i Moixeró Pedraforca, Rasos de Peguera, la Plana de Vic i altres muntanyes que l’envolten: Montseny, Montserrat, etc…. Continuem al nord per la carena per arribar al Vèrtex Geodèsic i Cim de Cabrera (1308 metres), punt més alt de la sortida.

Seguim fins a la Osca de Cabrera,  s’arriba al Grau del Pla del Prat, i a la Font de l’Osca. Iniciem la baixada fins al Collet de Sant Julià (978 metres), Mas del Prat de la Vola (819 metres), Font de la Grevolosa, que esta situada a la dreta del camí on l’aigua brolla de l’interior de una roca a través de 3 afloraments, abans d’arribar es pot contemplar la bellíssima Fageda del mateix nom que la font en tota la seva extensió on hi ha el Faig de la Grevolosa, catalogat con arbre Monumental. Seguim amb ascensió fins al Collet de la Grevolosa (1.144 metres), fins a la Collada de Bracons (1.132 metres), final d’aquesta etapa del Camí dels Nyerros.

Desnivell: +893/-595 metres aproximadament.

Distància:  18’5 Quilòmetres.

Temps de caminada: 6’30 hores; incloent les parades i dinar. 

Dificultat tècnica: Mitjana.

Dificultat física:  Mitjana.