La Unipau centra el nou curs d’estiu 2022 en la regió del Sahel
XXXVII Edició: La Unió torna a acollir l’activitat central de l’entitat, enguany amb l’objectiu d’entendre el Sahel des de la seva complexitat i no només com a zona de pas
El Curs d’Estiu 2022 se centrarà a indagar en la complexitat que trobem en l’àrea del Sahel, un món divers que es presenta únicament com un lloc de conflicte mitjançant un discurs simplificat i tòpic. El Sahel és una regió que s’estén des de l’atlàntic a l’índic, amb tres milions de kilòmetres quadrats i una població de 150 milions de persones (sense Nigèria del Nord) que es duplicarà en els pròxims trenta anys.
Una regió amb una societat civil que ànsia el desenvolupament de les seves llibertats i benestar, però que és l’escenari de la major part dels conflictes militars de tot el planeta, la imposició de règims militaristes i un intens tràfic d’armes. Una zona subsahariana afectada per una desertificació creixent i on es produeixen uns moviments inèdits de població.
Volem reflexionar al voltant de les potencialitats ofertes pel Sahel, la seva humanitat i la seva riquesa cultural, mostrant les solucions autocentrades als seus problemes i les seves esperances de futur comú. I al mateix temps desmuntar la perspectiva exclusivament
centrada en la Seguretat, la por al terrorisme i els negocis extractivistes que els grups financers neocolonials occidentals plantejant amb aquesta enorme frontera sud.
En el primer bloc “Estructura social i realitat actual” donarem espai a una anàlisi multicausal que ens expliqui com la natura, la història i la memòria compartida han creat una identitat comuna al Sahel, dividida i enfrontada pels conflictes colonials i postcolonials, i els interessos de les potències en controlar territori i riqueses naturals.
En el segon bloc, “Reptes del Sahel”, estudiarem la situació de la regió entre el Magreb i el món Africà, amb les diverses fronteres que s’han constituït per raons estratègiques, socioeconòmiques i militars creant una successió de conflictes ètnics i religiosos estranys a la seva realitat comunitària. I la immersió de la regió en el conflicte global actual que enfronta el domini neocolonial occidental a l’expansionisme rus i xinès.
Aquest curs seguim incorporant activitats complementàries. Dos tallers per poder aprofundir sobre aquest espai geogràfic amb un format més participatiu i proper.
LLOC: Totes les conferències es faran a La Unió Santcugatenca, Carrer Josep Anselm Clavé, 13 de Sant Cugat del Vallès
INSCRIPCIONS
El Curs d’Estiu serà retransmès en directe a través del
PREU
Inscripció única de 35 €
Secretaria permanent: Plaça del Coll n.4 (Xalet Negre), Sant Cugat del Vallès. Tel 935 657 000 (ext. 2742)
projectes@universitatdelapau.org
www.unipau.org
www.facebook.com/unipau
Twitter: @unipaustc
Instagram: unipau_