Inici » Noticies » Entrevista a Jesús Gracia pels 20 anys del Grup Capdemunt

Entrevista a Jesús Gracia pels 20 anys del Grup Capdemunt

Vaig néixer el 1952 a Saragossa. Apassionat de les muntanyes. Soci del CMSC des del 1997. Piolet de Plata. Membre del grup CapdeMunt des de la seva fundació, fa 12 anys que en porto la coordinació.

En aquests 20 anys hem realitzat unes 250 sortides, i hem coronat infinitat de cims, incloent-hi 115 tres mils.

Jesús Gracia

Com va sorgir la idea de crear el grup CapdeMunt i quins objectius teníeu en ment quan el vau fundar fa 20 anys?

La idea va sorgir d’un grup d’ex-monitors del Muntanyenc que desitjaven gaudir de sortides a la muntanya de manera regular. Un dia de setembre de 2002 es va fundar el grup CapdeMunt, que vol dir “Cap de setmana a la Muntanya”. I fins avui…

Durant aquests anys, quantes sortides heu realitzat i quants tres mils heu coronat com a grup?

En aquests 20 anys s’han efectuat unes 250 sortides, i s’han coronat infinitat de cims, incloent-hi 115 tres mils i alguns quatre mils en activitats extraordinàries d’estiu.

Podries compartir alguna anècdota interessant o experiència emocionant que hagi succeït durant una de les vostres sortides a la muntanya?

Encara que sembli mentida, als inicis ens vam perdre un parell de vegades, agafant la direcció equivocada entre la boira i la foscor. Ningú va patir gens. I tot va acabar bé.

Quina importància té la seguretat en les vostres sortides d’alta muntanya, i quines precaucions preneu per garantir-la?

Anem a gaudir de la muntanya, però hem de tornar, sans i estalvis. Es fa una valoració de les sortides i dels participants, en especial de les noves incorporacions. Se segueix de prop la meteorologia i la seva evolució i perills potencials. Es pot renunciar al pla previst, si cal, dies abans o ‘in situ’. I portant l’equipament adient, en especial a l’hivern. En 20 anys no hem tingut cap accident greu.

Com heu treballat per mantenir la cohesió i l’entusiasme del grup durant dues dècades de sortides a la muntanya?

Hi ha hagut èpoques efervescents i el grup rodava sol. En altres moments no hi ha hagut tanta efervescència però per sort sempre comptem amb nous participants amb molta energia i alta creativitat per proposar sortides.

Quins són els principals reptes i objectius que teniu com a grup en els pròxims anys?

Primer de tot, continuar oferint opcions als amants de l’alta muntanya. Com a element distintiu, donar continuïtat a l’essència del cap de setmana a la muntanya, que ens permet aprofitar els viatges i ens dona accés a més cims, més alts i apartats.

Podeu descriure les principals rutes d’alta muntanya que heu explorat i les seves característiques úniques?

A banda d’algunes incursions als Alps i altres serres de la península, els Pirineus han sigut el nostre principal camp de joc. És un món admirable…

Quins consells donaries als que estan interessats a unir-se a l’aventura de l’alpinisme?

S’han d’informar amb profunditat, s’han de formar física i tècnicament, i han d’anar a la muntanya disposats a gaudir i respectar. Pujar cada vegada més alt serà qüestió de temps i experiència.

Com s’organitza una sortida típica amb el grup CapdeMunt, i com poden les persones interessades posar-se en contacte amb el vostre grup?

Disposem d’un calendari anual, unes dates i uns organitzadors o vocals que proposen sortides. Es defineixen els detalls de la sortida i es publica a la web i WhatsApp del CMSC.
El coordinador o vocal resolen els dubtes de la sortida a qui ho necessiti. És important assegurar-se que el nivell és l’adequat, sobretot pel nous membres.

Quins són els moments més memorables o gratificants que has experimentat com a coordinador del grup CapdeMunt?

Després d’una època d’incertesa (com del Covid) s’ha reactivat la participació. Cada any tenim noves incorporacions. Aquesta celebració dels 20 anys, significa que la feina feta hi ha tingut molt a veure. És molt satisfactori veure com el grup creix segueix amb nous projectes.

Podries compartir quins projectes o expedicions futures teniu planejats i què podem esperar veure del vostre grup en el futur?

Les sortides que fem són pensades per als socis i no socis que vulguin fer sortides d’alta muntanya amb dificultat mitja o alta. Donar-los servei serà el nostre repte.

Entrevista: Eulàlia Camps, vocal de comunicació del CMSC, arran dels 20 anys del Grup CapdeMunt.

Novembre de 2023