Activitats > Sortides

Grup Capdemunt

Grup: Capdemunt

El grup CapdeMunt fem sortides de cap de setmana, de mitjana o alta dificultat (el nom del grup deriva de ‘Cap de setmana a la Muntanya’). Busquem fer recorreguts d’alta muntanya, mitja a vegades, exigents físicament i tècnicament. Fem ascensions amb l’objectiu d’assolir cims: Pirineus (Aragó, Catalunya, Andorra i França), Prepirineus i massissos singulars (com ara els Ports). Els i les participants són amants de l’alta muntanya, de camins i boscos, de valls, rius i llacs, de colls, carenes i crestes, i de les vistes vertiginoses des dels cims.

Funcionament del grup

Normalment fem una sortida al mes, el tercer cap de setmana. Alguns mesos, fem una segona sortida el primer cap de setmana. Segons la sortida, quedem entre les 7 i les 8 h, al pont del mig del Parc Central (c. Manel Farrés / c. Pere Serra). El desplaçament es fa en cotxes particulars, compartint les despeses. L’allotjament, a refugis de muntanya o albergs. Hi ha un coordinador del grup, que elabora un calendari anual de dates (coordinat amb la secció de Muntanya), i organitza una reunió anual amb la gent habitual del grup i voluntaris/es per ser vocals. Aquestes persones no són guies de muntanya, tan sols proposen i preparen les rutes, coordinen la sortida, horaris, cotxes i logística, i condueixen les excursions. També busquen l’allotjament i gestionen les reserves dels inscrits. Els i les participants són els únics responsables d’ells mateixos, quant a la seva seguretat, la interrelació amb el grup i amb l’entorn. Es pot apuntar a les sortides qualsevol persona que compleixi els requisits físics i tècnics, fent la inscripció a l’oficina en línia (a la web del CMSC) o a la recepció del Club.

Tipus de sortida

Una sortida de cap de setmana comença dissabte amb un desplaçament en cotxe que pot tenir una durada de 3 a 4 hores. Arribats al destí, fem una excursió curta. Diumenge, sortint molt aviat, fem l’excursió principal, normalment l’ascensió a un pic. L’alta muntanya ofereix pics i crestes, valls i llacs, colls i carenes, espais infinits. Cada excursió pot tenir una durada de 7 a 8 hores, un desnivell positiu de 900 a 1200 metres i una distància de 12 a 14 quilòmetres. Caminem a un ritme adequat al terreny i a l’esforç global previst, fent aturades cada 2 hores mínim, per a agrupament i menjar (cadascú s’ha de portar el que pugui necessitar). I si el temps ho permet fem una bona aturada al cim. L’arribada a Sant Cugat, després del viatge de tornada, està prevista cap a les 20 h.

Qui conforma el grup

A cada sortida s’hi apunten entre 8 i 12 persones, gent adulta de qualsevol edat, normalment entre 40 i 65 anys, amb una mitjana de 50 anys. Es necessita entrenament i resistència física, combinat amb experiència, tècnica i autonomia per fer rutes en terrenys salvatges, a vegades sense camí o en condicions meteorològiques exigents (pot servir d’iniciació a l’alpinisme). Es necessita habilitat per fer grimpades de baixa o mitjana dificultat i, a l’hivern, s’exigeix pràctica en l’ús del material. Es tracta d’un grup de gent variable amb un nucli de socis més o menys habituals, obert també a no socis/es.

FITXA TÈCNICA

Periodicitat de les sortides

Tercer cap de setmana del mes. Alguns mesos, es fa una altra sortida el primer cap de setmana.

Rang aproximat de distància

Entre 12 i 14 km.

Desnivell positiu mitjà aproximat

Entre 900 i 1200 m.

Dificultat

MITJANA-ALTA i ALTA.

Hores aproximades de caminada per dia

Entre 7 i 8 h.

Preu aproximat d’una sortida

Despeses dels viatges, entre 20 i 35 €; dormir i mitja pensió, entre 30 i 40 € per dia.

Hora i lloc de trobada més habitual

Segons la sortida, entre les 7 i les 8 h, al pont del mig del Parc Central (c. Manel Farrés / c. Pere Serra).

Tipus de transport més utilitzat

Cotxes particulars (despeses compartides).

Material recomanable a dur a una sortida

Roba segons mèteo, botes i bastons, aigua i menjar. A l’hivern amb neu: piolet i grampons, o raquetes. Amb risc d’allaus: arva, pala i sonda. A vegades: casc recomanable.

Tipus d’assegurança necessària

Mitja muntanya o alta muntanya a l’estiu: llicència tipus A de la FEEC o equivalent. Amb material hivernal: llicència tipus C.

Vocals responsables

Jesús Gracia és el coordinador del grup, del calendari de sortides, dates i vocals. Els i les vocals que defineixen i coordinen les sortides són diferents per a cadascuna.