Inici » Agenda » Grup de Senders – 24 de setembre 2022

Grup de Senders – 24 de setembre 2022

Camí dels Nyerros:

10ena etapa: Collada de Bracons – Sant Joan de les Abadesses.

Descripció de la sortida: Aquesta etapa ens portarà per les Comarques de la Garrotxa i el Ripollès, tot seguint alguns trams de la variant del GR-151.1 camins del Bisbe Abat Oliva. Iniciarem l’etapa al Coll de Bracons (1132 metres), a la carretera de Sant Pere de Torrelló a Joanetes a la Vall d’en Bas, superant un marge rocallós pel camí que va pujant pel mig d’una fageda fins a la roca del Corb (1200 metres), mes endavant arribarem a la Collada de Sant Bartomeu on prenem el camí en direcció a la Font Tornadissa. Cal esmentar que aquesta ruta es la mes emprades per fer la pujada al Puigsacalm;  Seguirem per magnifiques fagedes fins a la Font Tornadissa on l’aigua fresca hi brolla tot l’any, continuarem en sentit descendent per la pista de Sant Bartomeu de Covildases on podem veure mes avall l’Ermita suspesa sobre una catifa verda i el seu Mas a la dreta (1170 metres), lloc on podrem esmorzar.

 Passat el Mas deixarem el GR-151.1 que se’n va a l’esquerra per començar a pujar en sentit nord flanquejant alguns prats i anar a cercar les Cingleres del Puig Cubell, seguirem per la pista principal en suau ascensió tot passant pels Masos de Can Mic i La Canal, que podem albirar a l’esquerra i arribarem al Coll de Rabassola (1284 metres). Un xic més avall ja podrem albirar les quatre cases que formen el nucli de Ciuret, tot passant per una petita fageda, creuem els anomenats Rasos de Puig de Bofí, on seguirem en pujada a la dreta per un corriol marcat amb pintura verda i blanca que ens dura al Coll de Ciuret, on hi ha una cruïlla de camins. En aquest punt deixarem la pista principal per girar a l’esquerra seguim les mateixes senyals que remunta fort pel bosc en sentit nord fins al Coll de Cans; Iniciarem la baixada per uns prats, fins primer arribar al Coll d’en Carbassa, mes tard a la pista de Ciuret just a la Collada de Collfred (1324 metres). Continuarem la baixada per pista asfaltada que es portarà al veïnat de Collfred, on la seguirem durant un breu tram la pista forestal que puja al Collet de Santa Magdalena.

A mida que anirem guanyant alçada disposarem d’unes bones vistes sobre la Garrotxa, on deixarem el camí principal per un de secundari per sota una fageda fins assolir la carena de Santa Magdalena, que la resseguirem fins a la modesta Ermita de Santa Magdalena de Cambrils, enclavada en un bell paratge, punt mes alt d’aquesta sortida (1547 metres).

Des de l’ermita el camí descendeix sobtadament amb fortíssim pendent tot passant per l’interior d’una bonica fageda fins que arribarem al Rasos de la Baga i Can Puigvassall gaudirem d’una bona visió de la Tossa d’Alp i la Serra del Cadí, ja podrem veure les primeres cases del Terme de Vallfogona. Casi al capdavall del torrent trobarem un tancat metàl·lic, on a l’altre costat hi ha una zona d’acampada del Mas – Càmping la Bauma, seguirem baixant fins al poble de Vallfogona de Ripollès (941 metres), tot passant pel costat del cementiri i l’Església Romànica de Sant Julià, on ja dintre del poble anirem per la Plaça de la Salut, on hi ha el Santuari amb la seva font sota una arcada i uns rètols dels camins del Ripollès. Passarem pel davant de l’Ajuntament per anar a cercar la carretera de Ripoll on trobarem les marques del GR-3; El camí aviat comença a remuntar gaudint d’una bona visió de la Vall de Vallfogona, amb la Serra d’Ensija al fons, la pendent s’accentua fent ziga-zagues per anar guanyant alçada fins arribar al Coll de les Fonts de l’Orri (1114 metres), on retrobarem el GR- 151.1 desde aquest punt podem albirar l’altre vessant al fons de la Vall la població de Sant Joan de les Abadesses, per anar seguint els dos senders en perllongat descens, amb vistes sobre la Serra Cavallera, la Serra de Sant Amand i el Cim del Taga. Arribarem a una pista cimentada que puja de Sant Joan, passant pel Mas de Can Jombi, seguirem per la mateixa tot portant a la dreta la Vall que baixa de la Collada de Santigosa, mes tard passarem pel Collet del Vent, que ens mena davant del Mas de les Llances (857 metres), on el GR-3 descendeix al Torrent de Caramelles, nosaltres seguirem recte on mes endavant la pista es bifurca per seguir a la dreta fins al Molí de Sant Joan, davant la població.

Creuarem la Riera d’Arçamala per una passarel·la, unes escales es menen a la Plaça de l’Abadia, creuarem el carrer i passarem per la Plaça de la Abadessa Emma, prenem el carrer Sant Miquel fins gairebé fins el seu capdavall a tocar amb la Plaça Major, anar a trobar la carretera de Ripoll a Camprodon on donarem per acabada l’ etapa del Camí dels Nyerros.

Hora i lloc de sortida: 6:40 hores del matí. A la parada del bus davant del CAP.

Hora prevista de tornada: 19:20 hores.

Desnivell: +954/-1318 m. aproximadament.

Distància:  23,960 quilometres.

Temps de caminada: 7’30 hores; incloent les parades i dinar.

Dificultat tècnica: Mitjana.

Dificultat física:  Mitjana.

Material necessari: Mascareta, botes o calçat de muntanya, paravents, pals, esmorzar, dinar, aigua, alguna peça de fruita i fruits secs.

NOTA: Aquesta vegada cal prendre el café o similars abans a casa, ja que esmorzarem pel camí.

Preu soci:  20€ fins al dia 19; 22€ del 20 al 23. Preu no soci: 28 fins el dia 19; 30€ del 20 al 23.

Vocal:  Josep M.ª Bordas.   Correu electrònic: josebordas@gmail.com

Viatge en: Autocar.

Assegurança d’accidents obligatòria. Llicència A de la FEEC o assegurança equivalent del CMSC.